Encyklopedia pszczelarska tylko wybrane strony, Książki Pszczelarstwo(6)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->pod redakcj¹ naukow¹Jerzego WildeRedaktor naukowy:prof. dr hab. Jerzy WildeZespół autorów:prof. dr hab. Józef Banaszak [J.B.]– systematyka pszczół (z wyjątkiem rodzajuApisi ich biologii,Apoidea użytkowych i ich biologii oraz trzmieli i ich biologii)prof. dr hab. Wit Chmielewski [W.C.]– szkodniki pszczół i produktów pszczelichprof. dr hab. Bożena Chuda-Mickiewicz [B.Ch.-M.]– wychów matek i trutniprof. dr hab. Henryk Mruk [H.M.]– rynek i marketing produktów pszczelichprof. dr hab. Jerzy Paleolog [J.D.-P.]– genetyka molekularna i praca hodowlanaprof. dr hab. Jarosław Prabucki [J.P.]– historia pszczelarstwaprof. dr hab. Wojciech Skowronek [W.S.]– anatomia i morfologia pszczółprof. dr hab. Bożena Szymaś [B.S.]– żywienie i pokarmy zastępcze dla pszczółprof. dr hab. Jerzy Wilde [J.W.]– systematyka rodzajuApis,gospodarka pasiecznaprof. dr hab. Zdzisław Wilkaniec [Z.W.]– Apoidea użytkowe i ich biologiaprof. dr hab. Michał Woyciechowski [M.W.]– ekologia behawioralna pszczółprof. dr hab. Jerzy Woyke [J.Woy.]– determinacja płci u pszczółdr hab. Mieczysław Biliński, prof. IO [M.B.]– systematyka i biologia trzmieli Polskidr hab. Paweł Chorbiński, prof. UP [P.C.]– choroby pszczółdr hab. Krystyna Czekońska, prof. UR [K.C.]– spadź i jej wytwórcydr hab. Helena Rybak-Chmielewska, prof. IO [H.C.]– produkty pszczele (miód i propolis)dr hab. Teresa Szczęsna, prof. IO [T.S.]– produkty pszczele (pyłek, wosk, mleczko pszczele i jad)dr hab. Grażyna Topolska, prof. SGGW [G.T.]– wirusy i nosemozy pszczółdr hab. Anna Wróblewska, prof. UP [A.W.]– botanika pszczelarska, palinologiadr hab. Zbigniew Kołtowski, prof. IO [Z.K.]– botanika pszczelarskadr hab. Adam Roman, prof. UP [A.R.]– sprzęt i urządzenia pasiecznedr hab. Adam Tofilski [A.T.]– biologia pszczółdr Janusz Cichoń [J.C.]– ekonomika pszczelarstwa (koszty i opłacalność produkcji)Romuald Żukowski [R.Ż]– historia pszczelarstwaPrzedmowaPolska, podobnie jak większość krajów Europy Zachodniej, jestkrajem gęsto zaludnionym i stosunkowo silnie napszczelonym (licz-ba rodzin pszczelich/km2). Sprzyja to rozwojowi pszczelarstwa ama-torskiego. Ten sposób użytkowania pszczół był, jest i będzie dominu-jący w Europie. Pszczelarstwo bowiem, poza możliwością uzyskiwa-nia dodatkowego dochodu i zasilania budżetu rodzinnego, fascynujewielu ludzi z powodu egzotyki samych pszczół. Interesująca biologiai zachowanie się pszczół żyjących w idealnym społeczeństwie, bo-gata historia pszczelarstwa i jego kulturotwórcze znaczenie, lokaliza-cja pasiek w terenach czystych przyrodniczo, w oddaleniu od rejonówsilnie zurbanizowanych, zawsze będzie miało swoich miłośników.OpracowanieEncyklopedii pszczelarskiejdedykujemy tym wszyst-kim, którzy chcieliby gruntownie zapoznać się z najnowszą wiedząpszczelarską.Pszczelarze w Polsce otrzymują od 2005 roku pomoc z UE i bu-dżetu państwa (po 50%) poprzez Krajowy Program Wsparcia Pszcze-larstwa. W odróżnieniu od innych strukturalnych funduszy unijnychz pomocy tej mogą skorzystać wszyscy pszczelarze, nawet posia-dający kilka rodzin pszczelich, jak i osoby dopiero zamierzające zo-stać pszczelarzami (np. w zakresie szkoleń, zakupu rodzin i wymia-ny matek). Spowodowało to znaczne ożywienie wśród pszczelarzy,a tym samym zapotrzebowanie na nowoczesną literaturę pszczelarską.Sytuacja pszczelarstwa w kraju uległa istotnym zmianom. Obserwu-je się coraz większe zainteresowanie użytkowaniem pszczół, szcze-gólnie wśród doświadczonych pszczelarzy. Powstaje wiele pasiekz nowocześnie wyposażonym zapleczem, dostosowanym do najnow-szych wymogów w zakresie higieny produktów pszczelich. Pasieki ta-kie stają się wysoko wyspecjalizowane i ukierunkowane najczęściejna wąski zakres produkcji pasiecznej.Wydana przed 25 laty po raz pierwszy w krajuEncyklopediapszczelarskacieszyła się ogromnym zainteresowaniem i szybko wy-czerpany został cały jej nakład. Wobec rosnącego zainteresowanianajnowszą wiedzą pszczelarską niezbędne stało się ponowne jej wy-danie, a dynamiczny rozwój nauki wymusił konieczność opracowaniaEncyklopedii pszczelarskiejod podstaw.Do nowego opracowania dzieła zaproszeni zostali najwybitniej-si polscy specjaliści z zakresu pszczelnictwa. Wśród 23 Autorów ha-sełEncyklopedii pszczelarskiejjest aż 22 samodzielnych pracowni-ków naukowych, w tym 12 profesorów tytularnych i 9 profesorów nad-zwyczajnych. Autorzy wywodzą się z 14 ośrodków akademickich orazOddziału Pszczelnictwa Instytutu Ogrodnictwa w Puławach. Auto-rzy zawarli w poszczególnych hasłach swoje wieloletnie doświadcze-nie, poparte najnowszymi osiągnięciami literatury fachowej. W opra-cowaniu wykorzystano także hasła z zakresu historii pszczelarstwaopracowane przez Romualda Żukowskiego w poprzednim wydaniu7Encyklopedii...z 1989 roku. Nie wymagały one bowiem korektczy uzupełnień, gdyż zostały napisane niezwykle wnikliwie.Encyklopedia pszczelarskazawiera zbiór i wyjaśnienie zna-czenia wielu pojęć stosowanych w pszczelarstwie i pokrew-nych dziedzinach nauki i gospodarki. Obejmuje wiadomościz zakresu biologii, anatomii, genetyki i hodowli pszczół, historiii ekonomiki pszczelarstwa, botaniki pszczelarskiej, gospodarkii sprzętu pasiecznego, chorób i szkodników pszczół oraz spo-sobów ich zwalczania, a także na temat owadów zaliczanychdo grup systematycznych pokrewnych pszczołom.W encyklopedii tej podjęto próbę ujednolicenia bogateji różnorodnej nomenklatury pszczelarskiej oraz systematykipszczół. Wydawca pragnie dostarczyć Czytelnikowi książkęzawierającą wyjaśnienie wszystkich pojęć, z jakimi może sięspotkać wykształcony pszczelarz, ale także zainteresowanyfenomenem pszczelarstwa zwykły ‘zjadacz miodu’.Encyklopedia pszczelarskastanowi w pewnym sensieuwieńczenie rozwoju polskiego pszczelarstwa i nauki o nim,czyli pszczelnictwa.Olsztyn, marzec 2013Jerzy Wilde8 [ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl upanicza.keep.pl
//-->pod redakcj¹ naukow¹Jerzego WildeRedaktor naukowy:prof. dr hab. Jerzy WildeZespół autorów:prof. dr hab. Józef Banaszak [J.B.]– systematyka pszczół (z wyjątkiem rodzajuApisi ich biologii,Apoidea użytkowych i ich biologii oraz trzmieli i ich biologii)prof. dr hab. Wit Chmielewski [W.C.]– szkodniki pszczół i produktów pszczelichprof. dr hab. Bożena Chuda-Mickiewicz [B.Ch.-M.]– wychów matek i trutniprof. dr hab. Henryk Mruk [H.M.]– rynek i marketing produktów pszczelichprof. dr hab. Jerzy Paleolog [J.D.-P.]– genetyka molekularna i praca hodowlanaprof. dr hab. Jarosław Prabucki [J.P.]– historia pszczelarstwaprof. dr hab. Wojciech Skowronek [W.S.]– anatomia i morfologia pszczółprof. dr hab. Bożena Szymaś [B.S.]– żywienie i pokarmy zastępcze dla pszczółprof. dr hab. Jerzy Wilde [J.W.]– systematyka rodzajuApis,gospodarka pasiecznaprof. dr hab. Zdzisław Wilkaniec [Z.W.]– Apoidea użytkowe i ich biologiaprof. dr hab. Michał Woyciechowski [M.W.]– ekologia behawioralna pszczółprof. dr hab. Jerzy Woyke [J.Woy.]– determinacja płci u pszczółdr hab. Mieczysław Biliński, prof. IO [M.B.]– systematyka i biologia trzmieli Polskidr hab. Paweł Chorbiński, prof. UP [P.C.]– choroby pszczółdr hab. Krystyna Czekońska, prof. UR [K.C.]– spadź i jej wytwórcydr hab. Helena Rybak-Chmielewska, prof. IO [H.C.]– produkty pszczele (miód i propolis)dr hab. Teresa Szczęsna, prof. IO [T.S.]– produkty pszczele (pyłek, wosk, mleczko pszczele i jad)dr hab. Grażyna Topolska, prof. SGGW [G.T.]– wirusy i nosemozy pszczółdr hab. Anna Wróblewska, prof. UP [A.W.]– botanika pszczelarska, palinologiadr hab. Zbigniew Kołtowski, prof. IO [Z.K.]– botanika pszczelarskadr hab. Adam Roman, prof. UP [A.R.]– sprzęt i urządzenia pasiecznedr hab. Adam Tofilski [A.T.]– biologia pszczółdr Janusz Cichoń [J.C.]– ekonomika pszczelarstwa (koszty i opłacalność produkcji)Romuald Żukowski [R.Ż]– historia pszczelarstwaPrzedmowaPolska, podobnie jak większość krajów Europy Zachodniej, jestkrajem gęsto zaludnionym i stosunkowo silnie napszczelonym (licz-ba rodzin pszczelich/km2). Sprzyja to rozwojowi pszczelarstwa ama-torskiego. Ten sposób użytkowania pszczół był, jest i będzie dominu-jący w Europie. Pszczelarstwo bowiem, poza możliwością uzyskiwa-nia dodatkowego dochodu i zasilania budżetu rodzinnego, fascynujewielu ludzi z powodu egzotyki samych pszczół. Interesująca biologiai zachowanie się pszczół żyjących w idealnym społeczeństwie, bo-gata historia pszczelarstwa i jego kulturotwórcze znaczenie, lokaliza-cja pasiek w terenach czystych przyrodniczo, w oddaleniu od rejonówsilnie zurbanizowanych, zawsze będzie miało swoich miłośników.OpracowanieEncyklopedii pszczelarskiejdedykujemy tym wszyst-kim, którzy chcieliby gruntownie zapoznać się z najnowszą wiedząpszczelarską.Pszczelarze w Polsce otrzymują od 2005 roku pomoc z UE i bu-dżetu państwa (po 50%) poprzez Krajowy Program Wsparcia Pszcze-larstwa. W odróżnieniu od innych strukturalnych funduszy unijnychz pomocy tej mogą skorzystać wszyscy pszczelarze, nawet posia-dający kilka rodzin pszczelich, jak i osoby dopiero zamierzające zo-stać pszczelarzami (np. w zakresie szkoleń, zakupu rodzin i wymia-ny matek). Spowodowało to znaczne ożywienie wśród pszczelarzy,a tym samym zapotrzebowanie na nowoczesną literaturę pszczelarską.Sytuacja pszczelarstwa w kraju uległa istotnym zmianom. Obserwu-je się coraz większe zainteresowanie użytkowaniem pszczół, szcze-gólnie wśród doświadczonych pszczelarzy. Powstaje wiele pasiekz nowocześnie wyposażonym zapleczem, dostosowanym do najnow-szych wymogów w zakresie higieny produktów pszczelich. Pasieki ta-kie stają się wysoko wyspecjalizowane i ukierunkowane najczęściejna wąski zakres produkcji pasiecznej.Wydana przed 25 laty po raz pierwszy w krajuEncyklopediapszczelarskacieszyła się ogromnym zainteresowaniem i szybko wy-czerpany został cały jej nakład. Wobec rosnącego zainteresowanianajnowszą wiedzą pszczelarską niezbędne stało się ponowne jej wy-danie, a dynamiczny rozwój nauki wymusił konieczność opracowaniaEncyklopedii pszczelarskiejod podstaw.Do nowego opracowania dzieła zaproszeni zostali najwybitniej-si polscy specjaliści z zakresu pszczelnictwa. Wśród 23 Autorów ha-sełEncyklopedii pszczelarskiejjest aż 22 samodzielnych pracowni-ków naukowych, w tym 12 profesorów tytularnych i 9 profesorów nad-zwyczajnych. Autorzy wywodzą się z 14 ośrodków akademickich orazOddziału Pszczelnictwa Instytutu Ogrodnictwa w Puławach. Auto-rzy zawarli w poszczególnych hasłach swoje wieloletnie doświadcze-nie, poparte najnowszymi osiągnięciami literatury fachowej. W opra-cowaniu wykorzystano także hasła z zakresu historii pszczelarstwaopracowane przez Romualda Żukowskiego w poprzednim wydaniu7Encyklopedii...z 1989 roku. Nie wymagały one bowiem korektczy uzupełnień, gdyż zostały napisane niezwykle wnikliwie.Encyklopedia pszczelarskazawiera zbiór i wyjaśnienie zna-czenia wielu pojęć stosowanych w pszczelarstwie i pokrew-nych dziedzinach nauki i gospodarki. Obejmuje wiadomościz zakresu biologii, anatomii, genetyki i hodowli pszczół, historiii ekonomiki pszczelarstwa, botaniki pszczelarskiej, gospodarkii sprzętu pasiecznego, chorób i szkodników pszczół oraz spo-sobów ich zwalczania, a także na temat owadów zaliczanychdo grup systematycznych pokrewnych pszczołom.W encyklopedii tej podjęto próbę ujednolicenia bogateji różnorodnej nomenklatury pszczelarskiej oraz systematykipszczół. Wydawca pragnie dostarczyć Czytelnikowi książkęzawierającą wyjaśnienie wszystkich pojęć, z jakimi może sięspotkać wykształcony pszczelarz, ale także zainteresowanyfenomenem pszczelarstwa zwykły ‘zjadacz miodu’.Encyklopedia pszczelarskastanowi w pewnym sensieuwieńczenie rozwoju polskiego pszczelarstwa i nauki o nim,czyli pszczelnictwa.Olsztyn, marzec 2013Jerzy Wilde8 [ Pobierz całość w formacie PDF ]